دکتر غلامرضا رئیسی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


مطب دکتر رئیسی

تورم دست

تورم دست
تورم به معنی انباشته شدن آب بیش از اندازه در میان سلولها است. سیاهرگها، سرخ رگها و سفید رگها اندازه آب میان بافتی را تنظیم می کنند. اختلال آنها تورم دست را بوجود می آورد. تورم دست به علل مختلفی مثل سوختگی، جراحی سرطان سینه ، بیماریهای روماتیسمی و حالتی که ورم و درد در دست و شانه ایجاد می شود و.. ایجاد می شود.

ادم دست می تواند باعث محدودیت عملکرد دست، درد، فشار بر اعصاب دست، قفل شدن انگشتان و نهایتا خشکی مفاصل گردد. عدم درمان به موقع ورم بخصوص دست باعث رسوب پروتینها و چسبندگی داخل بافتی شده و با گذشت زمان درمان مشکل تر می شود. در صورت وجود زخم، تورم باعث اختلال در ترمیم زخم میگردد.

پیشگیری از تورم:
باید توجه کرد تورم در ابتدا ممکن است دیده نشود. قبل از آنکه بتوان ورم را دید حدود 50 سی سی مایع در دست جمع شده یا 30 درصد حجم مایع دست افزایش یافته است. بنابر این بعد از آسیب اندام فوقانی یا جراحی دست،بجز در مواردی که آسیب یا ترمیم از نوع شریانی است اندام مبتلا باید تا حدی که پزشک اجازه می دهد و برای مدت هر چه طولانی تر بالاتر از سطح قلب قرار گیرد.

اگر دست قرار است بی حرکت باشد، انگشتان باید در وضعیت خاصی قرار گیرند تا از کوتاهی تاندونها ممانعت بعمل آید. در این مرحله باید حرکت تندونها و مفصل در صورتی که ممانعتی وجود ندارد، حفظ شود. در این مرحله ورم به راحتی کنترل می شود و قابل برگشت است اما در صورت عدم درمان کافی، و حالتی که ادم قهوای گفته می شود، درمان سخت می گردد.

روشهای کاهش ادم :
بسته به علت، شدت و مدت ادم روشهای مختلفی برای درمان آن انتخاب می شود.

استفاده از سرما:
در مراحل اولیه و روزهای اولیه ادم، سرما بکار می رود. اگر فرد اختلال عروقی بخصوص شریانی دارد استفاده از سرما ممنوع است.

بالابردن اندام:
در مراحل اولیه ادم موثر است. باید دست به نحوی قرار گیرد کا انگشتان بالاتر از مچ و مچ بالاتر از ساعد و آرنج باشند. اگر مشکل شریانی وجود داشته باشد یا عضو پیوند شده باشد. نباید اندام بیش از حد بالا قرارگیرد.

حرکت اندام:
درصورت امکان حرکت اندام باعث تحرک مایع در دست شده و به کاهش ادم کمک می کند.حرکات تقویتی عضلات نیز در صورتی که ممنوعیتی نداشته باشند در کاهش تورم موثرند. باید توجه کرد که در صورت تورم دست، علاوه بر عضلات دست سایر عضلات یعنی ساعد و بازو نیز باید حرکت داده شوند. این حرکت باعث کمک به حرکت مایع می گردد.

یکی از حرکاتی که توصیه می شود این است که بیمار دستها را بالای سر برده و 25 مرتبه در ساعت انگشتان را محکم مشت می کند.حرکات ورزشی هوازی ملایم نیز با کمک به برگشت لنف به کاهش تورم کمک می کنند.

ماساژ:
نوعی ماساژ به نام ماساژ لنفاتیک در کاهش تورم دست موثر است. ماساژ لنفاتیک کار تخصصی است ولی به اصول آن اشاره می کنیم

چه مقدار فشار:
بستگی به نوع پوست و سفتی بافتی دارد. با حد اقل فشار ماساژ داده می شود به حدی که پوست کشیده شود اما دست روی پوست لیز نخورد. ماساژ به هیچ وجه نباید باعث درد شود. ماساژ در الگوهای L، J، U داده می شود. سمت ماساژ به سمت غدد لنفاوی است و نباید از یک انگشت استفاده کرد زیرا باعث می شود فشار به یک نقطه وارد شود. از چند انگشت یا کف دست استفا ده می شود.

از بخش نزدیکتر به قلب شروع می شود بعد بخشهای دور تر و دوباره بخشهای نزدیکتر ماساژ داده می شوند. هر ماساژ باید به آهستگی و در 2-3 ثانیه طول بکشد. دور جای زخم بصورت حلقوی ماساژ داده می شود و روی خود زخم نباید ماساژ داد. ماساژ هر ناحیه حداقل 5-10 بار انجام می شود. این نوع ماساژ موارد ممنوعیت خاص خود را دارد و توسط کار درمانی که بصورت تخصصی بر روی دست کار می کند انجام می شود.

دستگاه فشار متناوب:
دستگاهی است که به صورت متناوب بر روی دست فشار وارد می کند و اثر آن در کاهش تورم ثابت شده است.

بانداژ فشاری:
بانداژ فشاری در مواردی اولیه و بخصوص در موارد مزمن بکار می رود. از روشهای بانداژ خاصی در دست استفاده می شود. گاهی برای ایجاد فشار بیشتر از فوم در زیر بانداژ استفاده می شود یا از دستکش فشاری استفاده می شود. این دستکش مثل جوراب واریس است اما به شکل دست دوخته شده است. بیمار باید مراقب باشد که فشار بیش از حد به انگشتان وارد نشود. در این حالت انگشتان سرد یا دردناک شده یا دچار گز گز می شوند. در این صورت بلافاصله باید دستکش یا بانداژ باز شود.

تحریک الکتریکی:
استفاده از نوعی تحریک بنام تنس (TENS) اثری بر کاهش تورم ندارد. استفاده از جریانهای خاص بالای 100 ولت تا حدی تورم را کم کرده است. استفاده از این نوع جریانها با نظر پزشک و در موارد ضروری انجام می شود. تاکید بیش از حد بر این درمان باعث هدر رفتن زمان اقدامات موثر توانبخشی می گردد. در مرحله حاد ورم نباید از جریان الکتریکی استفاده نمود زیرا ممکن است باعث اختلال در انعقاد گردد.

لیزر کم توان و اولتراسوند:
لیزر کم توان و اولتراسوند تا حدی به کاهش ادم کمک می کنند اما استفاده از آنها نبایدباعث تاخیر یا تعویق اقدامات توانبخشی گردد.

اکسیژن هیپر باریک:
در این حالت بیمار در محفظه اکسیژن خالص با فشار بالا قرار می گیر. تنها یک تحقیق نشان داده که ورم و درد در نوعی بیماری بنام سندرم دست-شانه باعث کاهش ورم شده است.


آدرس مطب : 1
تلفن : 1 - 1

نظرات کاربران درباره این مطلب :

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
بیوگرافیآدرس و تماسنوار عصب و عضلهبیماریهای عضلانی اسکلتی توانبخشی فلج صورتتوانبخشی کف لگنارتوز، پروتز، کفش و وسایبیماریهای مغز و نخاعتوانبخشی کودکانتوانبخشی دیابتدردطب ورزشطب سالمندانسوالات پزشکیمطالب تخصصی و فوق تخصصیENGLISHصفحه اصلی