دکتر غلامرضا رئیسی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


مطب دکتر رئیسی

لیز خوردگی مهره - سوال مخاطب

با سلام

ضمن تشكر از وب لاگ مفيد و آموزنده اي كه داريد ، ممنون ميشم اگر منو در مورد بيماريم راهنمايي بفرماييد.

بیست و نه سالمه و حدود 6 ماه پيش جهت تناسب اندام و كاهش چربي دور شكم به ورزش شنا رو آوردم به طوري كه بعد از چند ماه تغييرات بسيار خوبي را در وضعيت بدنم احساس مي كردم تا اينكه حدود دو ماه پيش چند روز بعد از بلند كردن جسمي سنگين در ناحيه با سن و كشاله ران احساس درد كردم. هرچند كه درد شدت زيادي نداشت اما به صورت مزمن تا يك ماه ادامه داشت. لذا به پزشك مراجعه مراجعه كردم كه با توجه به شواهد باليني تشخيص داد كه احتملا مورد حادي نيست و با استراحت و استفاده از قرص موبيك بهبودي حاصل مي شود. بعد از استراحت مطلق يكي دو روزه درد بهبودي قابل ملاحظه اي يافت اما خم شدن نا مناسب براي برداشتن جسمي نچندان سنگين ، باعث دردي شديد در كمرم شد به طوري كه تنها با تزريق چندين مسكن اندكي آرام شد.

با مراجعه مجدد به پزشك متخصص و انجام ام آر آي معلوم شد كه كمرم دچار ليزخوردگي با "گريد يك" بين" ال پنج" و "اس يك" شده است.

توصيه پزشك به انجام فيزيوتراپي به عنوان بهترين گزينه درمان بود.

بعد از پنج جلسه 3 ساعته مداوم (كه قسمتي از به دنبال پيدان كردن محل اسپاسم و قشار دادن آن در باسن گذشت!) تغيير زياد و قابل ذكري نسبت به حذف دردهاي اطراف محل ليزخوردگي و دردهاي سياتيكي پشت ران و ساق پا حاصل نشد و از نظر من بهبودي حاصل شده هم بدليل استراحت و گذشت زمان بدست آمد.

در حال حاضر در صورت انجام حركتي نا مناسب، در ناحيه اطراف ليزخوردگي در طرف چپ كمر احساس درد مي كنم و دردي مزمن هم (شبيه دردهاي عصيب سياتيكي) در پاي چپم دارم.

جناب دكتر رئیسی از آنجايي كه ستون فقرات بخش بسيار مهمي در بدن است و مزمن شدن درد در اين ناحيه عملا زندگي را مختل مي كند ممنون ميشم اگه به سئوالاتم جواب دهيد:

1- آيا مشكل پبش آمده براي من دقيقاً بواسطه ليزخوردگي بوده و بخاطر برداشت جسم سنگين خود را نشان داده؟ ( چون معمولا ليز خوردگي يك دفعه به وجود نمي آيد و بعضاً علامت باليني هم ندارد).

2- آيا در درمان اين مشكل راه حل ها فقط براي جلوگيري از ليزخوردن بيشتر است يا راه حل و برنامه اي مشخص براي برگرداندن ليز خوردگي به حالت نرمال وجود دارد؟

3- با درد توضيح داده شده حاضر چكنم؟

4- آيا تا پايان عمر بايد به صورت يك بيمار زندگي گرد و انجام فعاليتهايي نظير دويدن ، شنا كردن خم شدن ، بدن سازي و .... (كه سبب تناسب اندام و سلامتي مي شوند) را فراموش كرد؟

در خاتمه ضمن تشكر پيشاپيش از شما به جهت خواندن اين يادداشت ، در صورتي كه راهنمايي و نظرخاصي در اين مورد داريد از خوندنش بسيار ممنون ميشم.

با احترامات فائقه

با سلام سوالات شما بسیار دقیق و هوشمندانه بود.

لیز خوردگی مهره عارضه شایعی است که در موارد زیادی بصورت تصادفی دیده می شود. در بسیاری از موارد مهره ها روی هم قفل شده و عارضه ای برای بیمار ایجاد نمی کنند اما در صورت انجام برخی حرکات مثل خم شدن بیش از حد به عقب و یا هل دادن و کشیدن جابجا شده برای بیمار مشکل ساز می شوند. به این حالت ناپایداری مهره می گویند.

با تقویت عضلات و گذشت زمان مهره در هم قفل می شود و مشکل برطرف می شود. در حقیقت در اینجا در مهره آرتروز ایجاد شده که به نفع بیمار است و باعث درهم قفل شدن مهره می شود.

در مورد شما ابتدا باید معاینه دقیق و در صورت لزومنوار عصب گرفته شود که ایا بر روی عصب فشار وارد شده یا نه بعد عکس ساده کمر در حالت خم شده به عقب و جلو تا درجه جابجایی مهره در این دو حالت مقایسه و بررسی گردد. اگر درگیری زیاد نباشد با تقویت عضلات کمر و رعایت حرکات مذکور مشکل برطرف می شود. اگر علی رغم یک دوره درمان که هدف اصلی تقویت عضلات کمر است بیمار همچنان مشکل قابل توجهی داشت و درجه لیز خوردگی بیش از ۲ باشد/ در عکس کنترل در طی جند ماه لیز خوردگی پیشرفت کند /فشار شدید به عصب وارد شود با ارزیابی همه این عوامل در صورت لزوم عمل جراحی توصیه می شود.

در بسیاری از بیماران یافتن لیز خوردگی یافته اتفاقی است و علایم ممکن است مرتبط با سایر علل درد کمر باشد.

جا اندازی مهره و منیپولاسیون و اقدامات کایروپراکتیک با عث برگشت لیزخوردگی نمی شود. جااندازی مهره که به صورت سنتی انجام می شود و شامل کشیدن کمر به عقب است باعث افزایش لیز خوردگی و گاهی فشار به نخاع و آسیب نخاع می شود که متاسفانه مکررا در بیماران دیده می شود.

در بسیاری از بیماران می بینیم که اشتباها مشکل بیمار به کمر مرتبط شده و با جا اندازی کایروپراکتیک در حقیقت جابجایی و ناپایداری مهره بدتر می شود. ماساژ و شکستن قولنج که در استخر بسار رایج است که با خم کردن کمر به عقب است باعث افزایش لیز خوردگی کمر می شود که مکررا در بیماران حتی با آسیب نخاع می بینیم.

انجام شنا اشکال ندارد در ابتدا هدف تقویت عضلات است که راه رفتن و پای دوچرخه توصیه می شود سپس با کنترل درد می توان کرال را انجام دهید اما کارهایی که با خم شدن بیش از حد کمر به عقب است مثل شنای پروانه نباید انجام شوند...

بعد از کنترل درد انجام بدنسازی کنترل شده اشکال نخواهد داشت. وزن سنگین برای هیچ کس توصیه نمی شود. ورزش برای سلامتی با ورزش قهرمانی کاملا متفاوت است...

سطح مطلب: عمومی، کارشناسی، تخصصی و فوق تخصصی


آدرس مطب : 1
تلفن : 1 - 1

نظرات کاربران درباره این مطلب :

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
بیوگرافیآدرس و تماسنوار عصب و عضلهبیماریهای عضلانی اسکلتی توانبخشی فلج صورتتوانبخشی کف لگنارتوز، پروتز، کفش و وسایبیماریهای مغز و نخاعتوانبخشی کودکانتوانبخشی دیابتدردطب ورزشطب سالمندانسوالات پزشکیمطالب تخصصی و فوق تخصصیENGLISHصفحه اصلی