ديابت بيماري نسبتاً شايعي است كه بمرور عوارض مختلفي را ايجاد ميكند. يكي از خطرناكترين عوارض ديابت ايجاد زخمهاي مزمن در پا ميباشد كه نهايتاً ميتواند منجر به قطع عضو گردد. بطوريكه بعد از جراحات منجر به قطع عضو، ديابت شايعترين عامل قطع عضو اندام تحتاني است. قطع عضو يك اندام با توجه به فشاري كه به اندام مقابل وارد ميسازد نهايتاً ميتواند باعث قطع عضو اندام مقابل نيزگردد.
هزينههاي وارد به فرد و جامعه چه از نظر روحي و جسمي و يا اقتصادي و امكان پيشگيري ازاين عوارض باعث ايجاد درمانگاههاي خاص جهت پيشگيري و درمان بيماريهاي پا در بيماران ديابتي در كشورهاي پيشرفته شده است.
اساس كار اين درمانگاهها آموزش بيماران است. با شناخت علل ايجاد زخمها و رعايت دستورات ساده تا حدود زيادي ميتوان از ايجاد زخمهاي پا و نهايتاً قطع عضو بيماران ديابتي پيشگيري نمود. هدف از نگارش اين مطلب انتقال و آموزش برخي از اين موارد به افراد مبتلا به ديابت است و اميدواريم بتوانيم امكانات آموزشي بيشتري را براي اين بيماران در آينده نزديك مهيا سازيم.
از افراد مبتلا به ديابت به علل مختلفي در معرض زخمهاي پا ميباشند. معمولاً چند عامل دست به دست هم داده و نهايتاً باعث ايجاد زخم ميگردند كه در صورت عدم بررسي و درمان به موقع ميتواند براي فرد عوارض خطرناكي را به همراه داشته باشد. از مهمترين عوامل زمينه ساز ميتوان به درگيري اعصاب محيطي اشاره نمود كه باعث كاهش حس در پاها شده و فرد را در معرض آسيب قرار ميدهد. ساير علل شامل آسيبهاي جزئي و مكرر، خراشيدگيهاي پوستي، عفونت، اختلال عروق خوني در اندام تحتاني و اشكال در بهبود زخمميباشد. حذف يك يا چند عامل ميتواند باعث كاهش ايجاد زخمهاي ديابتي گردد. توصيههاي زير بطور كلي براي تمام افراد مبتلا به ديابت ارائه گرديده است و بهتر
است در هر مورد از پزشك خود راهنمائيهاي لازم را در خواست كنيد.
روزانه پاهاي خود را معاينه كنيد. به محلهاي قرمزي، تاول يا بريدگي دقت كنيد. توجه كنيد كه آيا حس گرمي و سردي پاها كم نشده است؟
آيا در پاها احساس تورم نميكنيد؟
اگر نميتوانيد تمام قسمتهاي پا را معاينه كنيد از يك آينه استفاده كنيد يا از فرد ديگري بخواهيد اين كار را براي شما انجام دهد. هرچه
زودتر مراقبت از زخم پا را شروع كنيد خطرات بعدي كمتر است.
1) بايد پاها هر روز توسط آب و صابون شستشو و سپس خشك شوند.
الف) صابون بكار رفته بايد از نوع صابونهاي ملايم باشد.
ب) با توجه به اينكه ممكن است حس گرما در پا اختلال داشته باشد وحتي دستها نيز دچار اختلال حسي باشند بهتر است قبل از شستشو،
دماي آب توسط آرنج كنترل شود تا از بروز سوختگي پيشگيري بعمل آيد.
ج) توجه كنيد كه بعداز شستن پاها، آنها را كاملاً با آب شستشو دهيد به نحوي كه صابون كاملاً پاك شده و بر روي پوست باقي نماند.
د) پاها را با يك حوله كاملاً نرم خشك كنيد، به لاي انگشتان دقت بيشتري كنيد. باقي ماندن رطوبت خود باعث ايجاد خشكي و ترك برداشتن
پوست ميشود.
ه) حوله را بر روي پا فشار دهيد. از ماليدن حوله به روي پوست خودداري كنيد.
و) در مناطقي از پا كه ميخچه وجود دارد، پس از شستشوی پا حوله را محكم روي اين نواحي بكشيد. برجسته بودن قسمتي از پوست باعث فشار به آن ناحيه شده و نهايتاً باعث بزرگترشدن ميخچه يا پينه ميگردد.
ز) بعد از خشك شدن پاها از كرم مرطوب كننده استفاده كنيد. استفاده از كرم مرطوب كننده در صورتي كه هنوز پوست مرطوب است
ميتواند خشكي پا را شديدتر كند.
ح) در بين انگشتان از كرم مرطوب كننده استفاده نكنيد بلكه از پودر تالك استفاده شود.
سطح مطلب: عمومی، کارشناسی، تخصصی و فوق تخصصی
آدرس مطب : 1
تلفن : 1 - 1