پی آر پی در دردهای عضلانی اسکلتی
پزشکان همواره دنبال عواملی بوده اند که بتواند باعث بهتر شدن ترمیم بافت آزرده مثل آرتروز شود. امروزه نقش فاکتورهای رشد در ترمیم غضروف در محیط آزمایشگاه و بدن کاملا شناخته شده است. یکی از مواردی که حاوی فاکتور رشد بالایی است، پلاکت موجود در خون است. اما مقدار کمی فاکتور رشد در هر پلاکت وجود دارد.
پلاکتها حاوی گرانول آلفا هستند که محل ذخیره فاکتورهای رشد است. این فاکتورها در ترمیم دخالت دارند. از طرف دیگرپلاکتها بسیار حساس می باشند و جداسازی آنها مشکل است.اما تکنیکهای مختلفی برای جداسازی و تغلیظ پلاکتها بوجود آمده که استفاده از آنها را تسهیل نموده است. به فرم غلیظ شده پلاکت پی آرپی می گویند.
پی آر پی به معنی حجمی از پلاسما است که غلظت پلاکت آن بالاتر از پلاسما است.محلول نامبرده حاوی پلاسما و پلا کت است. پلاکت ها به علاوه دارای فاکتوری هستند که خواص ضددرد دارد.پلاکتها با اضافه شدن کلسیم فعال می شوند و نتیجه آن تشکیل ژل پلاکتی است که منجر به آزادسازی فاکتورهای رشد میگردد .
تزریق پلاکت در مفصل از چند نظر موثر است:
تحریک ساخته شدن غضروف مفصلی،کند کردن فرایند متابولیسم ، کاهش هیپرپلازی غشای سینوویال و تنظیم سطح موادی که در رشد سلولی دخالت دارند. پی آر پی کحتوی سلولهای بنیادی است اما اینکه تکثیر سلولهای بنیادی چقدر در درمان با پی آر پی نقش دارند هنوز مشخص نیست.
در حال حاضر پی آر پی از جداکردن خون فرد و سانتریفوژ آن تهیه می شود. بنابراین خطر ایجاد بیماریهای مختلف و آلودگی برای بیمار ازبین می رود.تزریق پلاسمای غنی از پلاکت یا ( Platlet Rich Plasma) ، (پی آر پی ) یک روش ساده،ارزان و کم تهاجم است که فاکتورهای رشد تغلیظ شده را جهت تزریق در مفصل فراهم می کند . پلاسمای غنی از پلاکت علاوه بر پلاکت حاوی پلاسماست که دارای فیبرین وسایر فاکتورهایی می باشد که در ترمیم موثر هستند . همچنین فیبرین به عنوان شبکه ای جهت تمایز سلولهای بنیادی و چسب بیولوژیک نیز کاربرد دارد.
اولین بار پی آر پی در سال 1987 توسط Ferrari دکتردر جراحی قلب به عنوان منبع پلاکت در جلوگیری از خونریزی استفاده شد.در سال 1990 اولین بار در درمانهای بیماریهای عضلانی و اسکلتی مرتبط با طب فیزیکی و توانبخشی (تاندونیت و تاندینوزیس) به کار رفت. پی آر پی در درمان التهاب مزمن تاندونی،آرنج تنیس بازان،التهاب مزمن تاندون شانه ،التهاب تاندون زانو ، پارگی حاد تاندون آشیل،پارگی عضلات پشت ران،استئوکندریت دیسکانت ، ترمیم مینیسک ، ترمیم عصب ، ترمیم تاندون پا ، ترمیم رباط صلیبی قدامی ACL در زانو ، پلانتار فاشئیت (خار پاشنه) ، ترمیم استخوان ، ترمیم ضایعات غضروف مفصلی کاربرد دارد.
مطالعات متعددی در مورد اثر پی آر پی در تکثیر سلولهای ریشه ای مزانشیمال و تمایز کندروسیتی آنها در محیط بدن وافزایش تولید اسید هیالورونیک ،گلیکوز آمین ،کلاژن تیپ 2 ، اگریکان ، افزایش تمایز کندروسیتها انجام شده است وچندین مطالعه نیز در مورد کاربرد بالینی پی آر پی در درمان ضایعات غضروف مفصلی در حیوان و انسان به انجام رسیده است.
نتیج حاصل از پی آر پی مثل بقیه درمانها بستگی به عوامل مختلفی دارد و باید بیمار مناسب برای این نوع درمان انتخاب شود. نباید از این نوع درمان انتظار معجزه داشت.در حال حاضر تحقیقی بر روی اثرات پی آرپی در بیمارستان فیروزگر بخش طب فیزیکی و توانبخشی در جریان است. بیماران می توانند جهت ارزیابی به بخش طب فیزیکی و توانبخشی مراجعه کرده یا با شماره 22882831 هماهنگی نمایند.
http://rehab.blogfa.com/
آدرس مطب : 1
تلفن : 1 - 1