انواع درد توصیف بیمار از درد خود اولین قدم در بررسی و تشخیص درد است.
درد می تواند به صورتهای زیر توصیف شود:
نبض دار ،تير كشنده ، خنجري، تيز ، گرفتگي عضلاني (اسپاسم)، فشار دائمي،داغ - سوزان،درد گنگ مداوم،سنگين، حساس ( دردناك با فشاردادن) ،جداكننده ( حس جداشدن قسمتي از بدن)،بي رمق كننده،كسالت آور ( بيمار كننده)، ترسناك ، تنبيه كننده ( زجر دهنده)
شدت درد از کم به زیاد بصورت زیر مشخص می شود:
بدون درد، خفيف ،ناراحت كننده، پريشان كننده،شديد و هولناك،طاقت فرسا (جانكاه)
جالب است بدانیم سالها قبل از تعاریف درد توسط پزشکان غربی، ابو علی سینا دقیقا چهارده نوع درد را مشخص نموده است و مقاله آن قبلا چاپ شده و این افتخاری برای طب سنتی ما است.
انواع درد در برخورد با بیمار مبتلا به درد لازم است بدانیم نوع درد چیست دردها به سه دسته کلی تقسیم می شوند:
درد سوماتیك(بدنی) :
هنگامی ایجاد می گردد كه گیرنده های پوستی درد یا گیرنده های درد در بافت های عمقی تحریك گردند. این درد به صورت یك احساس مبهم ناخوشایند ولی با محل مشخص حس می شود.
درد احشایی :
این نوع درد از فعال شدن گیرنده های درد بر اثر آسیب ، فشاریا كشیده شدن احشای قفسه سینه ای ، شكمی یا لگنی ایجاد می گردد. مثلا درد معده .اگر این درد به صورت حاد ایجاد شود اغلب با اختلالاتی نظیر تهوع ، استفراغ و تعریق همراه می گردد. درد احشایی به نواحی پوستی دورتر از محل ضایعه نیز تیر می كشد ، مثلا در تحریك دیافراگم ، درد شانه دیده می شود ؛ حتی ممكن است در محلی که درد تیر میکشد، بیمار احساس درد کند.
درد نوروپاتیك :
درد نوروپاتیك در اثر آسیب دیدگی سیستم اعصاب مركزی یا محیطی دیده می شود. مثلا التهاب شبکه عصبی گردن با درد شدید در دست همراه است یا فشار به ریشه عصبی گردن باعث درد تیر کشنده به دست می شود . درد عصب اغلب شدید و به صورت سوزشی و خنجری حس می گردد. این نوع درد به طور شایع همراه با اشکال حس ، دیده می شود و ممكن است به همراه آن افزایش حساسیت ،گزگز، مورمور ، سوزش و برق گرفتگی دیده شود.
انواع دردممكن است درد به از یک نوع یا چند نوع در یك بیمار دیده شوند . درمان و برخورد با هریک از دردها متفاوت است.Anchorبرای تعیین شدت و نوع درد روشهای مختلفی وجود دارد. یک روش استفاده از پرسشنامه درد مک گیل است که در گروه طب فیزیکی و توانبخشی دانشگاه تهران توسط آقای دکتر عادل منش و همکاران به فارسی استاندارد شد است+Anchor
شرح حال بیمار مبتلا به درد باید شامل توصیف دقیق بیمار از محل درد ، كیفیت درد ، عوامل تشدید كننده یا كاهنده درد ، زمان شروع درد ، علایم و شكایات همراه با درد ، اثر درد بر فعالیت های روزانه بیمار ، تاثیر درد روی وضعیت روانی بیمار و پاسخ درد به اقدامات قبلی یا فعلی ضد درد مثل داروهای درد، اقدامات طب فیزیکی باشد.
آدرس مطب : 1
تلفن : 1 - 1